BVChlazeni.cz

leafCreated with Sketch.

Výhody odpařovacího chlazení

leafCreated with Sketch.
leafCreated with Sketch.

Nejudržitelnější a ekologicky přívětivé chlazení a větrání

Výhody odpařovací chlazení jsou mnohé. Dvoustupňová odpařovací technologie poskytuje nejudržitelnější a ekologicky přívětivé chlazení a větrání dostupné pro výrobní zařízení, distribuční centra a kancelářské budovy.

Níže si můžete přečíst o výhodách výparného chlazení.

 

Optimální kvalita vnitřního vzduchu

Pracovní prostředí, které je často větráno a je zásobováno dostatkem čerstvého venkovního vzduchu, je zdravým pracovním prostředím, s nízkou absencí a často vyšší produktivitou.

 

Odpařovací chlazení používá 100 % čerstvého, filtrovaného venkovního vzduchu k ochlazení budovy nebo místnosti. Tím se výrazně zlepšuje kvalita vnitřního vzduchu, zejména ve srovnání s mechanickým chlazením, které často recirkuluje teplý, znečištěný vnitřní vzduch.

 

Optimální vlhkost vzduchu

Patentovaná dvoustupňová odpařovací technologie zajišťuje relativní vlhkost mezi 40 a 70 %. Tato úroveň vlhkosti podporuje ochranu proti virům a poskytuje potřebné pohodlí pro hrdlo, nos a oči.

Pro více informací o této konkrétní výhodě si přečtěte náš blog o dvoustupňovém výparném chlazení a optimální vlhkosti vzduchu.

 

Energeticky účinné řízení klimatu

Dvoustupňové výparné chlazení je vysoce efektivní ve své energetické spotřebě. Systém IntrCooll používá pouze 10 % energie, kterou používá mechanické chlazení k efektivnímu ochlazení místnosti nebo budovy. 95 % chladicí kapacity je zajištěno přirozeným procesem odpařování vody. Nízký odpor komponent v kombinaci s velmi úspornými ventilátory na stejnosměrný proud zajišťuje vysokou účinnost a nízkou spotřebu energie. Ventilátor poháněný motorem, který reguluje adiabatický proces, vyžaduje 1 kWh elektřiny a poskytuje až 40 kWh chladicího výkonu. Naopak mechanické chladicí systémy produkují pouze 3 kWh chladicího výkonu při 1 kWh elektřiny.

V horkých dnech se účinnost dvoustupňového odpařovací chladicího systému zvyšuje. Vyšší teploty umožňují větší vlhkost ve vzduchu, a tak může systém odpařovat více vody. A čím více vody se odpaří, tím více chladicího výkonu může systém poskytnout, aniž by zvýšil svou spotřebu energie.

Pohodlné pracovní prostředí

Pracovní prostředí, které je příliš horké, povede k nespokojeným zaměstnancům, kteří budou mít problémy se soustředěním a produktivitou. Výzkum z UC Berkeley – „Dopad větrání na produktivitu“ – ukázal, že produktivita klesá přibližně o 2 % na každý stupeň nad 22 °C. Unikátní dvoustupňový odpařovací chladicí systém IntrCooll dokáže ochladit vzduch až o 20 °C pod venkovní teplotu, čímž poskytuje místnosti, hale nebo budově pohodlné a produktivní prostředí.

 

Ekologicky přívětivé

Odpařovací chlazení je nejekologičtější chladicí technika na planetě. Významnou výhodou výparného chlazení je, že používá vodu jako své chladivo. Tím se nepoužívají žádná škodlivá chladiva, která by mohla ovlivnit ozónovou vrstvu.

Protože dvoustupňové odpařovací chlazení používá velmi málo elektřiny, má systém velmi nízkou uhlíkovou stopu. Systém IntrCooll překračuje cíle stanovené požadavky Pařížské dohody pro chladicí instalace v roce 2050. Potenciál globálního oteplování (GWP) systému IntrCooll je prakticky 0.

Odpařovací chladicí systém vs klimatizace

Odpařovací chladicí systém je mnohem energeticky účinnější než tradiční klimatizace. Koeficient energetické účinnosti (EER) systému IntrCooll dosahuje až 40, zatímco EER konvenční klimatizace je desetkrát nižší. Navíc klimatizace drasticky snižují svůj výkon od 25 °C výše, pokud je přidána ventilace; v důsledku toho se koeficient výkonu (COP) výrazně snižuje. Výsledkem je, že spotřeba energie drasticky roste, aby se dosáhlo požadované teploty. Jak je uvedeno výše, výparný chladicí systém zvýší svou chladicí kapacitu pouze tehdy, když teploty stoupnou, aniž by zvýšil spotřebu energie.

Graf ukazuje příklad dramatických rozdílů mezi EER dvoustupňového odpařovacího chladiče IntrCooll a přímého odpařovacího chladiče. Čím vyšší je venkovní teplota vzduchu, tím větší je rozdíl mezi EER dvoustupňového odpařovacího chladiče a přímého odpařovacího chladiče.

Pro více informací o účinnosti odpařovacího chlazení vs klimatizace navštivte naši stránku: Odpařovací chlazení vs klimatizace.