BVChlazeni.cz

leafCreated with Sketch.

Jak funguje odpařovací chlazení?

leafCreated with Sketch.
leafCreated with Sketch.

Jak funguje odpařovací chlazení?

Odpařovací chlazení, jinak známé jako adiabatické chlazení, funguje na principu odpařování vody, díky kterému se vzduch ochlazuje na příjemnou teplotu.

Jedná se o techniku chlazení a větrání, která používá jako své chladivo vodu.

Během procesu odpařovacího chlazení se voda odpařuje v proudu vzduchu a přechází z kapalného do plynného stavu. Tento přechod vyžaduje energii, která je ze vzduchu odebrána ve formě tepla. V důsledku tohoto procesu se vzduch ochladí.

Tento proces odpařovacího chlazení lze aplikovat několika způsoby:

  • Přímé adiabatické chlazení
  • Nepřímé/přímé adiabatické chlazení
  • Nepřímé adiabatické chlazení

 

Pro přehled toho, co jednotlivé metody obnášejí, se podívejte na naši stránku o „dvoustupňovém odpařovacím chlazení“.

leafCreated with Sketch.

Jak odpařovací chlazení funguje?

Dvoustupňové adiabatické chlazení nabízí udržitelné a efektivní řešení pro průmyslové chlazení, větrání, vytápění a filtraci. Systém IntrCooll dokáže proměnit vaši výrobní halu na pohodlné, zdravé a produktivní pracoviště. Tento systém snižuje náklady na energii a snižuje ekologickou stopu. Podívejte se na toto video, abyste viděli, jak dvoustupňové adiabatické chlazení funguje a co může znamenat pro váš podnik.

leafCreated with Sketch.

Výparný chladicí systém: jak to funguje

Ve výparném chladicím systému je horký venkovní vzduch vháněn pomocí ventilátoru poháněného motorem přes mokré chladicí polštářky. Chladicí polštářky jsou neustále zvlhčovány vodní pumpou, která dodává vodu do chladicích polštářků. Ochlazený vzduch je pak vháněn do budovy. Vystupující vzduch může být ochlazen na 60 až 90 % vlhkého teploměru v závislosti na účinnosti výparného média. Vystupující vzduch je ochlazen o 10 až 15 °C, ale obsahuje velké množství vlhkosti. Proto přímé výparné chlazení není doporučováno pro chlazení v pracovním a obytném prostředí.

Graf ukazuje příklad jednofázového odpařovacího chladicího procesu oproti dvoufázovému při venkovním vzduchu o teplotě 35 °C a relativní vlhkosti 30 %. Můžeme vidět, že jednofázový výparný chladicí proces produkuje vnitřní vzduch s vyšším obsahem vlhkosti než dvoufázový (~80 % oproti ~69 %). Dále je účinnost vlhkého teploměru jednofázového výparného chladicího procesu nižší než u dvoufázového (85 % oproti 114 %). Požadovaný průtok vzduchu k dosažení stejné vnitřní teploty 25 °C při stejné tepelné zátěži (11 kW) je více než 3krát vyšší v případě jednofázového výparného chladicího procesu (20 960 m³/h oproti 6000 m³/h). To znamená, že produkce vlhkosti jednofázového výparného chladicího procesu je více než 5krát vyšší (118 l/h oproti 22 l/h).
leafCreated with Sketch.

Proč je odpařovací chlazení důležité?

Odpařovací chlazení, pomocí nepřímého/přímého systému, je vysoce udržitelná a energeticky efektivní metoda chlazení, která poskytuje pohodlné a produktivní klima pro výrobní zařízení, distribuční centra a kancelářské budovy. Tato metoda chlazení je energeticky efektivní ve srovnání s tradičními klimatizačními systémy, které používají chladiva a kompresory k dosažení chlazení. Proces odpařovacího chlazení v nepřímém/přímém chladicím systému spotřebuje 10 % energie potřebné pro mechanické chlazení, a přitom dosahuje více méně stejných teplot jako tradiční mechanické chladicí systémy. Na rozdíl od mechanického chlazení však odpařovací chlazení necirkuluje teplý, znečištěný vnitřní vzduch, ale větrá 100 % čerstvého, filtrovaného, čistého a ochlazeného vzduchu do místnosti nebo budovy. V důsledku toho se výrazně zlepšuje kvalita vnitřního vzduchu.

Pro informace o rozsáhlých výhodách výparného chlazení navštivte naši stránku „Výhody odpařovacího chlazení“.

leafCreated with Sketch.

Historie odpařovacího chlazení

Od raných dob lidské civilizace bylo odpařovací chlazení, nebo výparné procesy, používáno k ochlazování obytných prostor. Na egyptských nástěnných malbách, datovaných až do roku 2500 př. n. l., jsou zobrazeny porézní hliněné nádoby naplněné vodou, které byly umístěny pod vstup vzduchu, aby poskytovaly určité ochlazení, když jimi procházel vzduch. Nemohli využívat elektrické ventilátory nebo jiné moderní techniky, ale prvky odpařovacího chlazení byly implementovány v návrhu a architektuře jejich obydlí, aby poskytovaly formu klimatické kontroly. Kromě toho je odpařovací chlazení pomocí mokrých hadrů v kombinaci s větrnou věží tradičním prvkem íránské architektury pro chlazení budov.