BVChlazeni.cz

leafCreated with Sketch.

RAKOUSKO

KIEFEL Packaging GmbH

leafCreated with Sketch.

Udržitelné chlazení hal v plastikářském průmyslu šetří 87 % CO2 a 78 % provozních nákladů

V referenčním projektu společnosti Kiefel Packaging v rakouském Micheldorfu ukazuje INFRANORM Technologie, jak byla výrobní hala o rozloze 2100 m² chlazena s 87% úsporou energie ve srovnání s konvenčními kompresními chladicími systémy a bez chladiv poškozujících klima. Pouze díky síle přírodního chladiva vody a inovativní dvoustupňové adiabatické chladicí technologii Oxycom. Výsledkem je 78% úspora provozních nákladů ve srovnání s konvenčními řešeními.

Popis a technické údaje

Společnost Kiefel Packaging GmbH se sídlem v Micheldorfu, technologický expert na obalová řešení, je jedním z předních světových výrobců strojů a nástrojů pro zpracování plastů.

 

V rámci výstavby nové budovy se společnost Kiefel rozhodla vybavit výrobní halu o rozloze 2 100 m² energeticky nejúčinnější dostupnou technologií chlazení. Zároveň bylo cílem dosáhnout optimální kvality vzduchu v hale a příjemného klimatu v místnosti pro zaměstnance zavedením co největšího množství čerstvého vzduchu.

 

Pan Dietmar Huemer, Facility Manager společnosti Kiefel Packaging, vsadil na inovativní řešení IntrCooll od společnosti Oxycom. Řešení, které je vyvinuto speciálně pro výrobní prostory a umožňuje obzvláště udržitelné a energeticky úsporné chlazení výrobních hal.

Výhody pro průmysl a životní prostředí

Nový systém IntrCooll od společnosti Oxycom pro chlazení výrobních hal nepoužívá žádná chladiva, která by poškozovala klima. „Ve srovnání s běžnou klimatizací snižuje energetickou náročnost a emise CO2 společnosti Kiefel o 87 % a současně snižuje provozní náklady o 78 %,“ říká Christian Lindner, generální ředitel společnosti INFRANORM® Technologie GmbH. „Podle nizozemské Rady pro ekologické budovy DGBC je chlazení hal pomocí systému IntrCooll společnosti Oxycom již nyní PARIS PROOF. To znamená, že IntrCooll splňuje kritéria Pařížské úmluvy OSN o ochraně klimatu pro rok 2050“.

 

Z hlediska snížení teploty může systém IntrCooll společnosti Oxycom snadno konkurovat běžným klimatizačním systémům. I při extrémních venkovních teplotách 37 °C je teplota přiváděného vzduchu příjemně chladných 19 °C. Ochlazený čerstvý vzduch je přiváděn dvěma šedými textilními vzduchovody. Tato potrubí byla přizpůsobena hale a požadavkům zákazníka pomocí individuální laserové perforace, aby byla zajištěna rovnoměrná distribuce vzduchu bez průvanu.

Provozní režimy

Dvoustupňové nepřímé/přímé adiabatické chlazení
Inovativní dvoustupňový režim chlazení se automaticky aktivuje při zvýšení venkovní teploty. V prvním stupni nepřímého adiabatického chlazení se k předchlazení okolního vzduchu používá studená voda z okruhu, aniž by se vzduch zvlhčoval. Ve druhém stupni se k dalšímu ochlazení vzduchu používá přímé adiabatické chlazení s využitím patentované technologie „Oxyvap®“ od společnosti Oxycom. Chladicí výkon a komfort se dále zvyšují, protože „chudý“ vlhký vzduch je díky speciální struktuře žeber odváděn ven a pro přívod vzduchu se používá pouze sušší, chladnější část.

Kombinovaná účinnost vlhkého teploměru stoupá na 114 % a umožňuje vynikající chladicí výkon, například ochlazení venkovní teploty 37 °C na 19 °C při 15 000 m³/h přiváděného vzduchu a spotřebě energie přibližně 3 kWh.

Díky certifikátu VDI 6022 a plně integrovaným iontům stříbra v zařízení Oxyvap® a hygienicky optimalizovanému vodnímu hospodářství je trvale zajištěna hygiena přiváděného vzduchu.


Režim volného chlazení

Druhým provozním režimem je režim volného chlazení. Zde se k chlazení budovy využívá nízká teplota venkovního vzduchu (např. <16 °C). Zatímco běžné klimatizační systémy recirkulují vzduch z haly k ochlazení budovy, systém IntrCooll přivádí do haly volný, chladný a čerstvý venkovní vzduch.

Rozdíly oproti jednostupňovým systémům

V porovnání s jednostupňovým přímým odpařovacím chlazením se dosahuje výrazného zvýšení výkonu, protože se dosahuje o 5-7 °C nižších přívodních teplot. Zlepšuje se také komfort, protože do místnosti se dostává až o 50-60 % méně vlhkosti, což vede k příjemnému vnitřnímu klimatu, které zůstává v mezích normy ASHRAE.

Projekt společnosti Kiefel oceněný cenou Energy Globe Award

Projekt chlazení hal ve společnosti KIEFEL Packaging získal cenu Energy Globe Award, Horní Rakousko, jako změna v oblasti chlazení místností pro ekonomicky a ekologicky udržitelné chlazení hal.

Introoll

IntrCooll je žádaným řešením pro energeticky úsporné, ekonomické a udržitelné chlazení velkých hal a zejména výrobních hal. Výsledkem je ochrana osob a strojů před přehřátím, optimální klima v hale a posílení produktivity a atraktivity pro zaměstnavatele.

Výhody referenční instalace:

  • 87% úspora energie
  • 87% snížení emisí CO2
  • 78% snížení provozních nákladů
  • Vytvoření příjemného vnitřního klimatu
  • Přírodní chladicí voda
  • Bezpečná hygiena díky certifikátu VDI 6022
  • 100% absence chladiv poškozujících klima
  • Dosahuje teplot srovnatelných s běžnými klimatizačními systémy
  • 100% čerstvý vzduch
leafCreated with Sketch.

"Díky instalaci systému IntrCooll společnosti Oxycom INFRANORM® se již v létě 2019 podařilo výrazně snížit teploty v naší výrobě a vytvořit pro naše zaměstnance přívod čerstvého vzduchu bez průvanu. Instalace je velkým přínosem z hlediska kvality pracovního prostředí v našem výrobním závodě a je také velmi energeticky účinná a udržitelná."

Výkonný ředitel, CEO Robin Roth, Kiefel Packaging