BVChlazeni.cz

leafCreated with Sketch.

Je adiabatické chlazení stejně dobré jako klimatizace?


Existují mylné představy o účinnosti adiabatického chlazení oproti klimatizaci, přestože se ukázalo, že je ve srovnání s klimatizací účinným a udržitelným řešením chlazení. Tento blog vám poskytne hlubší pochopení těchto mylných představ, výhod a nevýhod adiabatického (odpařovacího) chlazení oproti klimatizaci a naopak. 

Mylné představy a fakta:

1. Adibatické chlazení vytváří ve srovnání s klimatizací subtropické vnitřní klima.

Klimatizace ochlazuje a odvlhčuje vzduch. Hloubkové chlazení způsobuje, že vlhkost ve vzduchu kondenzuje na studeném výparníku. Ochlazený vzduch pak obsahuje méně vlhkosti. Je pohodlný z hlediska teploty a vlhkosti (30-60 % podle OSHA), ale ne vždy zdravý. Aby se snížily náklady na energii, minimalizuje se větrání.

Dvoustupňové adiabatické chlazení je lepší než přímé adiabatické chlazení, chladí podstatně hlouběji a zajišťuje až o 70 % nižší vlhkost přiváděného vzduchu. Výsledkem je příjemná úroveň teploty a vlhkosti. Jiné než klimatizace je dvoustupňové adiabatické chlazení závislé na přívodu čerstvého ochlazeného vzduchu do budovy a odvádění použitého vzduchu do venkovního prostředí, což vede k příjemnému, zdravému a svěžímu vnitřnímu prostředí s typickou úrovní vlhkosti mezi 40 a 60 %. Tato mírně vyšší úroveň vlhkosti nám pomáhá bránit se virům a poskytuje komfort proti suchým očím a svědění v krku.

Další informace o účinnosti odpařovacího chlazení oproti klimatizaci najdete na naší stránce: Na stránce: Adiabatické chlazení vs. klimatizace.


2. Adiabatické chlazení je méně účinné než klimatizace, pokud jde o zajištění komfortu pro lidi v horkém a vlhkém podnebí.

Je pravda, že ve vlhkém podnebí jsou adiabatické chladicí jednotky méně účinné. Dvoustupňové (nepřímé/přímé) adiabatické chlazení však může zajistit hlubší chlazení (4 až 7 ºC) než (přímé) adiabatickéchlazení. Výsledkem kombinace masivního větrání a chlazení je příjemné pracovní prostředí i ve vlhkém klimatu. Pokud by to nestačilo, lze zvolit hybridní řešení, více o něm ve výčtu 3. 

Klíčovou výhodou dvoustupňového adiabatického chlazení je, že se tato technologie stává účinnější a funguje lépe s rostoucí teplotou, na rozdíl od klimatizace. V případě dvoustupňového adiabatického chlazení se COP se stoupající teplotou zvýší z 10 na 40 bodů. Typický COP 4 u klimatizace se s rostoucí teplotou snižuje na 2,5/3.


3. Adiabatické chlazení funguje tak, že ochlazuje vzduch tím, že mu umožňuje absorbovat vodní páru. K tomu může dojít pouze tehdy, je-li relativní vlhkost vzduchu nízká a venkovní teplota nižší než teplota vlhkého teploměru.

V případech vysoké relativní vlhkosti lze účinného chlazení dosáhnout kombinací dvoustupňového adiabatického chlazení s malým mechanickým chladicím systémem. Tento semihybridní systém adiabatického chlazení vyniká jako optimální řešení v případě vysoké relativní vlhkosti. S tímto semi-hybridním systémem lze výrobní halu nebo budovu dostatečně chladit po celý rok, a to i ve vlhkých měsících, aniž by se ztratily rozsáhlé výhody dvoustupňového adiabatického chlazení v oblasti úspory energie.

Dvoustupňové adiabatické chlazení vs. klimatizace
Udržitelná regulace klimatu pro velké budovy

IntrCooll: Účinné řešení pro udržitelné chlazení, vytápění a větrání.

Během jara, zimy nebo podzimu systém IntrCooll chytře využívá venkovní vzduch k větrání a chlazení. Když venkovní teplota stoupne nad 18-22 °C, systém IntrCooll přejde na dvoustupňové adiabatickéchlazení; venkovní vzduch se v prvním stupni ochlazuje pomocí studené recirkulační vody a ve druhém stupni se dále ochlazuje přímým odpařováním. Systém IntrCooll poskytuje až 40 kW chladicího výkonu při spotřebě 1 kWh elektrické energie. Poměr energetické účinnosti (EER) systému IntrCooll může dosáhnout až 40. Tento takzvaný EER je 10krát vyšší než u tradičních chladicích systémů.

V zimním období lze patentovaný klimatizační systém IntrCooll od společnosti Oxycom kombinovat s přirozeným ventilačním boxem (není třeba odtahových ventilátorů) a modulem rekuperace tepla pro opětovné využití tepla. Další vytápění lze zajistit propojením modulu Heat Reclaim Module s tepelným čerpadlem.

Máte zájem o více informací ?